Menu – zobacz

Menu w restauracji Bulaj

Menu komponowane jest z sezonowych i lokalnych produktów według autorskich przepisów w oparciu o ideę Slow Food.
Nasze dania przygotowane są z starannie wyselekcjonowanych produktów o najwyższej jakości i każdego dnia posiadamy w swojej ofercie specjały spoza karty.

Zapraszamy Państwa do skosztowania naszych dań!

 

Menu

Żur na własnym zakwasie 19 zł

Tradycyjny żur na domowym zakwasie serwowany z białą i wędzoną kiełbasą oraz z jajkiem i śmietaną

Zupa rybna 29 zł

Aromatyczna zupa rybna na wywarze z ryb bałtyckich z małżą sercówką i algami morskimi

 

Zupa sezonowa 19-32 zł

Zapytaj obsługę̨ o zupę dnia (od 19 zł-32zł)

Śledź 29 zł

Śledź marynowany w korzeniach, ziołach i soku buraczanym, podany na babce ziemniaczanej

  

Pasztet 28 zł

Dwa rodzaje domowego pasztetu podane z galaretką z czeremchy

Sałatka scamorza affumicata 34 zł

Wędzony ser scamorza podany na bukiecie sałat z kasztanami

 

Tatar wołowy 39 zł

Siekany tatar wołowy, podany z tostem krewetkowym oraz majonezem paprykowym

 

Carpaccio z tuńczyka 44 zł

 Podane z salsą cytrusową, chipsem z tapioki oraz sorbetem z mirabelki

Galaretka z jagnięciny i wieprzowiny 34 zł

Klasyczna galaretka z nóżek wieprzowych i jagnięciny, marynowane warzywa w musztardzie

Pierogi dnia

Zapytaj obsługę̨ o pierogi dnia (od 26 zł-49 zł)

Mule 48 zł

500g muli podane z sosem  porowo-gorgonzolowym

 Risotto z grzybami 36 zł

Risotto z ryżu carnaroli z grzybami

 

Królik 52 zł

 Rolada z królika podana z kopytkami i warzywami sezonowymi oraz marynowaną gruszką

Kaczka 56 zł

Pół kaczki pieczonej na jabłkach, podane z buraczanymi i dyniowymi kopytkami

 

Schab azjatycki 49 zł

Schab na sposób azjattcki podane z puree z batata oraz kimchi

 

Dziczyzna 49zł

Gulasz z dziczyzny zapiekany  w dyni podany z chlebkiem na parze

Stek z wołowiny dojrzewającej

Zapytaj obsługę o dostępne dziś steki i ich cenę (od 66 zł – 199zł)

Sandacz 59 zł

Filet z sandacza  podany na tarcie szpinakowej z sosem grzybowym

Halibut 58 zł

Pieczony halibut podany na risotto z boczniakiem

 

Dorsz 49 zł

Dorsz a’la wellington podany z zieloną sałatką z domowym sosem winegret

 

Macka z kałamarnicy z dziką krewetką z mulami 88 zł

Macka kałamarnicy, dzika krewetka, mule, duszone w prosecco z czosnkiem i natką pietruszki

Ryba dnia

Zapytaj obsługę̨ o rybę z dzisiejszego połowu i jej cenę (od 39 zł-399 zł)

Danie dziecięce 24 zł

„Mięsne” pieczeń w kremowym sosie z domowymi kopytkami i marchewką z groszkiem

lub

„Rybne” filet z dorsza saute z domowymi kopytkami i marchewką z groszkiem

Tort Bezowy 18 zł

Tort bezowy z nadzieniem irish cream i musem truskawkowym

 

Suflet czekoladowy 24 zł

Suflet czekoladowy z musem truskawkowym

 

Deser dnia

Zapytaj obsługę̨ o deser dnia i jego cenę ( od 18 zł- 29 zł)

 

 

Do stołów sześcioosobowych i większych doliczany jest serwis kelnerski w wysokości 10 % wartości rachunku.

 

Wszystkie dania są przygotowywane na bazie produktów mogących zawierać alergeny wraz z ich pochodnymi: gluten zawarty w ziarnach i mące, zbóż jaja, ryby, skorupiaki lub mięczaki, soje lub sezam, mleko wraz z laktozą, orzechy ziemne lub orzechy z drzew orzechowych, seler, gorczycę, dwutlenek siarki lub siarczany. W przypadku wątpliwości dotyczących zawartości alergenów w naszych daniach sugerujemy zapytać obsługę.

W trosce o zapewnienie jak najwyższej jakości serwowanych potraw, kompozycje dań mogą ulec zmianie. Czas oczekiwania na dania drugie min. 30 minut. Gramatura mięsa w przekąskach wynosi min. 80g, w daniach głównych min. 150g.Gramatura ryb w przekąskach wynosi min. 75g, w daniach głównych min 150g. Pojemność zupy 300 ml.

 

Menu z dnia 02.10.2020

Menu – zobacz
instagram logo