Menu – zobacz

Menu w restauracji Bulaj

Menu komponowane jest z sezonowych i lokalnych produktów według autorskich przepisów w oparciu o ideę Slow Food.
Nasze dania przygotowane są z starannie wyselekcjonowanych produktów o najwyższej jakości i każdego dnia posiadamy w swojej ofercie specjały spoza karty.

Zapraszamy Państwa do skosztowania naszych dań!

Żur na własnym zakwasie 19 zł

Tradycyjny żur na domowym zakwasie żytnim

serwowany z białą i wędzoną kiełbasą oraz jajkiem i śmietaną

Zupa rybna 26 zł

Aromatyczna zupa rybna na wywarze z ryb bałtyckich na baziepieczonych pomidorów 

z małżą sercówką, algami morskim i mlekiem kokosowym 

Zupa dnia

Zapytaj obsługę̨ jaka jest dzisiejsza zupa dnia i w jakiej jest cenie (od 19 zł-32zł)

Śledź 21 zł

Tatar ze śledzia marynowanego w korzeniach i ziołach podany na wytrawnym czarnym ptysiu

z sałatką z buraka, cykorii, ogórka kiszonego i jabłka z kwaśną śmietaną i musem musztardowym

Pasztet 23 zł

Pasztet podany sosem z aronii, chrzanem, żurawiną i marynatami własnej produkcji

 Carpaccio z buraka 23 zł

Carpaccio z marynowanego buraka podane z brukselką i warzywami w tempurze

Carpaccio z polędwicy wołowej 33 zł

Podane z oliwą truflową, konfitowanym boczniekamie, krokiet z beszamelu, oraz pudrem grzybowym

Terrina z ryb bałtyckich 32 zł

Delikatna terrina z troci wędrownej i dorsza z glace rybnym podana z marynowaną trocią w grejpfrucie i jałowcu

Domowe humusy 24 zł

Dwa rodzaje humusu naszej receptury z pieczonymi warzywa

Sałata z bryndzą i oscypkiem 28 zł

Rzymska sałata, cykoria, lolo rosso gruszka, śliwki- Suski Sechlońskie, orzechy włoskie

podane z dwoma serami z Podkarpacia

 Sałata z domowym winegretem 22 zł

Bukiet zielonych sałat z sezonowymi warzywami i domowym winegretem

Pierogi dnia

Zapytaj obsługę̨ jakie dziś podajemy pierogi (od 19 zł-42zł)

Mule 46 zł

Mule w sosie z dyniowym z mlekiem kokosowym imbirem i kolendrą

 Kociołek ragout 29 zł

Warzywa sezonowe duszone w pomidorach z dodatkiem aromatycznych ziół

 Risotto borowikowe 34 zł 

Ryż carnaroli z borowikami z kaszubskich lasów

Golonka 39 zł

Pieczona golonka duszona w piwie  podana na kiszonych warzywach i pure z brukwi i grochu

Królik 52 zł

Królik w sosie tymiankowym na pure z pasternaka i orzechów podany z marchewka, jarmużem i flambirowaną gruszką

Kaczka 56 zł

Pieczone pół kaczki na jabłkach podane z musem z buraków i żurawiny i kluską śląską

Gołąbek z dziczyzną 44 zł 

Gołąbek podany z domowej roboty kopytkami dyniowymi brukselką oraz sosem myśliwskim

Stek z wołowiny dojrzewającej 

Zapytaj obsługę̨ o dostępne dziś steki i ich cenę (od 62 zł – 199zł)

Dorsz 49 zł

Pieczony dorsz na puree z fasoli z brukselką i szalotka z sosem na bazie rybnego demiglace

Sandacz 59 zł 

Filet z sandacza z kaszub podany na risotto grzybowym z dynią, młodym szpinakiem i sosem tymiankowym

Halibut 58 zł

Halibut pieczony podany z kuskusem perłowym, warzywami sezonowymi, czosnkiem konfitowanym 

Ryba dnia 

Zapytaj obsługę̨ o rybę z dzisiejszego połowu i jej cenę (od 39 zł-399 zł)

Danie dziecięce 24 zł

„Mięsne” pieczeń w kremowym sosie z domowymi kopytkami i marchewką z groszkiem 

lub 

„Rybne” filet z dorsza saute z domowymi kopytkami i marchewką z groszkiem

Do stołów sześcioosobowych i większych doliczany jest serwis kelnerski

w wysokości 10 % wartości rachunku.

Wszystkie dania mogą̨̨ być́ przygotowywane na bazie produktów mogących zawierać́ alergeny wraz z ich pochodnymi: gluten zawarty w ziarnach i mące zbóż̇, jaja, ryby, skorupiaki lub mięczaki, soję lub sezam, mleko wraz z laktozą, orzechy ziemne lub orzechy z drzew orzechowych, seler, gorczycę lub łubiny, dwutlenek siarki lub siarczyny. W przypadku wątpliwości dotyczących zawartości alergenów w naszych daniach sugerujemy zapytać́́ obsługę̨̨. W trosce o zapewnienie jak najwyższej jakości serwowanych potraw, kompozycje dań mogą̨̨ ulec zmianie. Czas oczekiwania na danie drugie min. 30 min Mięsa w przekąskach/ daniach głównych nie mniej niż̇̇ 80 gr/150 gr Ryby w przekąskach/ daniach głównych nie mniej niż̇̇ 75 gr/ 150 gr Zupa 300 ml 

Menu z dnia 26.10.2019r

Menu – zobacz
instagram logo