Menu – zobacz

Menu w restauracji Bulaj

Menu komponowane jest z sezonowych i lokalnych produktów według autorskich przepisów w oparciu o ideę Slow Food.
Nasze dania przygotowane są z starannie wyselekcjonowanych produktów o najwyższej jakości i każdego dnia posiadamy w swojej ofercie specjały spoza karty.

Zapraszamy Państwa do skosztowania naszych dań!

 

Menu

Żur na własnym zakwasie 19 zł

Tradycyjny żur na domowym zakwasie serwowany z białą i wędzoną kiełbasą oraz z jajkiem i śmietaną

Zupa rybna 26 zł

Aromatyczna zupa rybna na wywarze z ryb bałtyckich z małżą sercówką i algami morskimi

Zupa sezonowa 19-32 zł

Zapytaj obsługę̨ o zupę dnia (od 19 zł-32zł)

Śledź 23 zł

Śledź marynowany w korzeniach i w ziołach, podany na młodej kiszonej kapuście i pieczonym ziemniaku

  

Pasztet 26 zł

Dwa rodzaje domowego pasztetu podane z piklami i rabarbarem

Falafel i hummus 24 zł

Domowy falafel i klasyczny hummus podany z chlebem arabskim, marchewką, oliwkami i kaparami

 

Carpaccio 36 zł

Cienkie plastry wołowiny podane z krokietem, z krewetką oraz z anchois  

 

Sałata z domowym winegretem 22 zł

Bukiet zielonych sałat z sezonowymi warzywami i z domowym winegretem

 

Szparagi z wędzonym łososiem 34 zł

Dziki łosoś bałtycki podany ze szparagami gotowanymi w soku z pomarańczy z majonezem botwinowym

Pierogi dnia

Zapytaj obsługę̨ o pierogi dnia (od 21 zł-49 zł)

Macka kałamarnicy 38 zł

Długo gotowana macka kałamarnicy, serwowana ze szparagami, salami, czosnkiem, chilli i szczypiorkiem

 Risotto botwinowe 29 zł

Risotto z ryżu carnaroli, botwinką, koprem, mascarpone, granitą malinową

 

Czarna soczewica 29 zł

Czarna soczewica podana z nowalijkami

 

 

 

 

 

 

 

 

Królik 52 zł

 Duszony królik w sosie tymiankowym podany z kopytkami oraz młodą marchewką z groszkiem

Kaczka 56 zł

Pół kaczki pieczonej na jabłkach, podane z ziemniakiem gratin oraz z burakami, z rabarbarem i z żurawiną  

 

Schab z kością z młodego prosiaka 49 zł

Schab ( polska wieprzowina)  podany z młodym ziemniakiem, z koperkiem oraz z młodą kapustą

Stek z wołowiny dojrzewającej

Zapytaj obsługę̨ o dostępne dziś steki i ich cenę (od 62 zł – 199zł)

Sandacz 59 zł

Filet z sandacza  podany na puree szczypiorkowym z sosem wiosennym i z brokułem

Halibut 58 zł

Pieczony halibut podany z kaszą manną oraz z sezonowymi warzywami

 

Dorsz 49 zł

Pieczony dorsz podany z tartą warzywną oraz z sosem szczawiowym holendrem

Ryba dnia

Zapytaj obsługę̨ o rybę z dzisiejszego połowu i jej cenę (od 39 zł-399 zł)

Danie dziecięce 24 zł

„Mięsne” pieczeń w kremowym sosie z domowymi kopytkami i marchewką z groszkiem

lub

„Rybne” filet z dorsza saute z domowymi kopytkami i marchewką z groszkiem

Tort Bezowy 18 zł

Tort bezowy z nadzieniem irish cream i musem malinowym

 

Suflet czekoladowy 24 zł

Suflet czekoladowy z musem truskawkowym

 

Deser dnia

Zapytaj obsługę̨ o deser dnia i jego cenę ( od 18 zł- 29 zł)

 

 

Do stołów sześcioosobowych i większych doliczany jest serwis kelnerski w wysokości 10 % wartości rachunku.

 

Wszystkie dania są przygotowywane na bazie produktów mogących zawierać alergeny wraz z ich pochodnymi: gluten zawarty w ziarnach i mące, zbóż jaja, ryby, skorupiaki lub mięczaki, soje lub sezam, mleko wraz z laktozą, orzechy ziemne lub orzechy z drzew orzechowych, seler, gorczycę, dwutlenek siarki lub siarczany. W przypadku wątpliwości dotyczących zawartości alergenów w naszych daniach sugerujemy zapytać obsługę.

W trosce o zapewnienie jak najwyższej jakości serwowanych potraw, kompozycje dań mogą ulec zmianie. Czas oczekiwania na dania drugie min. 30 minut. Gramatura mięsa w przekąskach wynosi min. 80g, w daniach głównych min. 150g.Gramatura ryb w przekąskach wynosi min. 75g, w daniach głównych min 150g. Pojemność zupy 300 ml.

 

MENU Z DNIA 18.05.2020

Menu – zobacz
instagram logo